A A A K K K
для людей з порушеннями зору
shchyrlitsei.org.ua
Щирецький ліцей імені Героя України Богдана Ільківа Щирецької селищної ради Львівського району Львівської області

Історія створення Музею Осипа Куриласа

Дата: 13.11.2021 10:52
Кількість переглядів: 122

 

13 листопада 2016 у Щирці відкрили музей Осипа Куриласа, українського митця, чия творча спадщина займає важливе місце в історії українського європейського мистецтва. Його портрети провідників січового стрілецтва і зображення батальних битв мають високу мистецьку і документальну історичну цінність, а ікони та ілюстрації дитячих книжок є яскравим прикладом просвітництва в дії.

Ідею створення Музею О.Куриласа висловлювали у Щирці вже на зорі незалежності на конференціях 1991 та 1995 рр., присвячених пам’яті митця. Конференції провели з ініціативи вчителя географії, краєзнавця, багаторічного дослідника творчості художника Стефанії Деревацької. Стефанія Деревацька та її родина  у квітні 2016 року акумулювали на доброчинному аукціоні-продажі своїх картин кошти для втілення задуму в життя.

Музей - результат праці багатьох небайдужих людей. Значний вклад у його створення зробили автор альбому-монографії “Осип Курилас” Андрій Крижанівський, мистецтвознавці Степан Костюк, Ігор Хомин, Микола Батіг, Любов Волошин, Лариса Купчинська та Віолетта Радомська, щирчанин Кім Науменко, родина художника, вчителі та учні школи.

З часу відкриття Музей відвідали гості з усієї України, Польщі, Німеччини, Ізраїлю, Аргентини, США. Нічого дивного в цьому немає, адже наш музей єдиний у світі, присвячений пам’яті Осипа Куриласа, за творами якого можна вивчати історію України 19-20 століть. До основних розділів Музею належать:

Життєпис Осипа Куриласа;

Осип Курилас в лавах УСС;

Графіка та ілюстрації О.Куриласа;

Живопис О.Куриласа;

Твори на сакральну тематику;

Поштова листівка з роботами О.Куриласа.

Музей Осипа Куриласа співпрацює з  музеями Києва (Музей видатних діячів української культури, Музей Івана Гончара),  Львова (НМЛ ім.Андрея Шептицького, Державний меморіальний музей Михайла Грушевського, Музей "Тюрма на Лонцького", Мистецький відділ наукової бібліотеки ім. Василя Стефаника), з Літературно-меморіальним музеєм Богдана Лепкого в Бережанах, Літературно-меморіальний музей Івана Франка в Криворівні. Спільно з ними проводимо тематичні заходи, обмінюємось матеріалами та дослідженнями.

Тривалість екскурсій для учнів 45 хв, для дорослих 1,5 год.

Перелік тематичних екскурсій:

Історія Щирця в творчості художника О.Куриласа;

Осип Курилас - співець Січового Стрілецтва;

Історія одного експонату: мандри книжечки “Пригоди Юрчика Кучерявого”;

Шкільні підручники наших прабабусь: доля української школи у Щирці в Австро-Угорщині та в міжвоєнний період.

Відомі представники роду Куриласів: отець Василь Курилас, архітектор Лариса Курилас (Вашингтон);

Андрей Шептицький та Осип Курилас.

Відкриття і знахідки. Нове в експозиції музею.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора