A A A K K K
для людей з порушеннями зору
shchyrlitsei.org.ua
Щирецький ліцей імені Героя України Богдана Ільківа Щирецької селищної ради Львівського району Львівської області

Історія Ланівської філії

Дата: 09.12.2021 15:15
Кількість переглядів: 66

 

З архівних документів відомо, що у 1880 році у Ланах працювала однокласна школа.  На шкільному подвір’ї була дерев’яна будівля, вкрита соломою, у якій жили вчителі та була одна класна кімната.

На передодні першої світової війни в Ланах вже була трикласна школа, де навчалося 232 учні. У школі було три класних кімнати і коридор, ганок на дерев’яних стовпах. Директор школи – поляк Кароль Шраєр.

 В червні 1914 року делегація від громади в складі Івана Вовка, Матвія Кузіна, Степана Одрихівського та Степана Похмурського звернулися до крайової шкільної ради з проханням перетворити школу на 4 – класну. Протягом останніх трьох років до школи ходили 240 учнів. Громада також мала намір будувати новий шкільний будинок. Але коли почалася світова війна 1914 року, то справа зі школою повисла в повітрі.  

Коли розпочалася українсько-польська війна, школу зайняла УГА і стояла тут 9 місяців. Навчання не було.

Ще була директором школи Тамара Яківна Бондар. А з кінця 1950 – років до 1987 року керував М.М. Дзюба.

У 1963 році школа стала 8 – річною, а на початку 1980-х років був зроблений перехід на 9-річне навчання.

З 1987 року директором школи працював  Бублик Роман Степанович, родом зі Щирця.  Довгі роки свого життя віддали школі вчителі: Козак (Горинь) Ольга, Малинівська Зінаїда, Ховалко Володимир, Ільків Марія,  Курилас Марія, Гук Галина, Візна Леся, Сиротяк Ірина,  Бублик Олеся, Король Ірина, Федуна Віра, Ільків Галина, Жидик (Попович) Зеновія.

2020 року відбулася реорганізація школи на якій вона перетворилася у початкову школу. Завідувачкою якої стала Жидик (Попович) Зеновія Іванівна. В ній працює лише 2 вчителя. Численність учнів на цей рік 13 дітей.

1 вересня 2021 року школу приєднали до опорного закладу, від тоді вона має назву Ланіська філія Щирецького ліцею імені Героя України Богдана Ільківа. Директоркою якої є Попович Марія Степанівна, завідувач Жидик Зеновія. В школі навчається 13 дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора