A A A K K K
для людей з порушеннями зору
shchyrlitsei.org.ua
Щирецький ліцей імені Героя України Богдана Ільківа Щирецької селищної ради Львівського району Львівської області

Як вгамувати тривогу?

Дата: 24.02.2022 18:01
Кількість переглядів: 71

 

 

Як вгамувати тривогу?

Час такий, що тривожність відвідує чи не кожного з нас. Її надлишок заважає жити – ефективно працювати та повноцінно відпочивати.

Деякі рекомендації для подолання тривожності:

  1. Напевно найперше, що можуть зробити батьки, то дати раду своїй тривозі. Щоб зменшити негативний вплив  надзвичайних ситуацій  бажано підтримувати вдома звичний розпорядок дня;
  2. Поспостерігайте за собою, щоб ви не передавали тривогу дітям:  думайте, коли ви щось обговорюєте, чи не слухають діти;
  3. Старайтеся зберігати спкій в домі;
  4. Підбадьорюйте своїх дітей;
  5.  Обмежте вплив на  дітей  ЗМІ.;
  6. Стежте за здоровям дитини ( може бути проблема зі здоровям у зв’язку з збільшеною тривогою);
  7. При потребі питайте дитину, чи є у неї якісь запитання, на які вона не знає відповіді;
  8. У спокійній бесіді поясніть дитині, що потрібно робити, коли треба буде евакуюватися;
  9. Щоб послабити почуття тривоги, безпорадності, допоможіть дитині знайти спосіб бути корисною. Опрацювати свої тривожні думки допоможе щоденник. ????Щодня виділяйте 5 хв., аби записати до нього всі свої тривоги. Це дозволяє вивільнити їх із голови та бодай трохи від них дистанціюватися.
  10. . Також можна використовувати різноманітні методи виплеску емоцій (наприклад, це може бути малювання, фізична активність чи інші види діяльності,  які допоможуть зняти тривогу);
  11.   Дайте дитині відчуття безпеки ( обійміть, візьміть за руку).

Ось деякі вправи для подолання тривожності у батьків і дітей

Дихати крізь тривогу

Дослухайтесь до власного дихання: як рухаються ваші легені, груди, все ваше тіло. Потім сфокусуйтеся на відчутті тривоги й почніть дихати ніби крізь неї. Спочатку вам буде заважати купа думок, і з першого разу може не вийти, але не полишайте спроби.

 

 

Заземлитися.

Сядьте в крісло та відчуйте, як торкаєтесь спиною спинки, як впираєтесь в сидіння, як торкаєтесь ногами підлоги. Заземлившись таким чином, спробуйте уявити тривогу всередині себе, відчути її прояви, вслухатись у неї. Ваше завдання — полюбити її, як будь-який свій стан. Навчитися приймати, що вона — частина вашого життя.

Вправа «Диригент»

 Дозволяє відчути можливість емоційного звільнення через рухи. Із закритими очима  під швидку музику робимо достатньо інтенсивні  та різкі рухи, ніби диригуючи, при тому старатися звільнитися від негативної емоції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора